Logo transparant 2

Wij zijn ook te vinden op:

 
 
 
 

Rundervet

Geplaatst op 14-11-2025  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Werkgroep Vee

We houden vee op de boerderij zowel voor de inzet op ons land als voor de productie van eieren en vlees. Er zijn ook minder gangbare delen van de dieren die heel waardevol zijn voor onze voeding en het past bij onze visie en dankbaarheid naar de dieren dat we ook die delen gebruiken. Al langer geven we bijvoorbeeld het orgaanvlees uit en de reuzel van de varkens. Sommige leden zijn hier ook al enthousiast over. Inmiddels laten we ook het rundervet verpakken en terugkomen naar de boerderij om uit te geven en dat vraagt om wat extra informatie over wat het precies is en wat je er mee kunt doen. 

Rundervet, ook wel talg, tallow of ossewit (als het gezuiverd is), is dierlijk vet afkomstig van runderen. Het wordt gebruikt in de keuken voor bakken, braden en frituren. Het heeft een hoog rookpunt, wat het ideaal maakt voor bakken op hoge temperaturen, en kan ook worden gebruikt als smaakmaker of voor de productie van zeep en huidverzorging.

Onze runderen zijn grasgevoerd en veel van de voedingsstoffen die zij binnenkrijgen van het land worden (ook) in het vet opgeslagen. Ons rundervet bevat vitamine A, D, E en K2 en Omega 3-vetzuren, belangrijk voor ons immuunsysyteem en stevige botten. Rundervet moet je net als reuzel eerst uitsmelten en filteren. Wanneer je rundervet op lage temperatuur smelt, blijven de voedingsstoffen behouden. Omdat onze koeien grasgevoerd zijn, heeft het vet een mooie lichtgele kleur. Je kunt het vet makkelijk bewaren in een potje; maanden in de koelkast en wel een jaar in de vriezer. rundervet-gereed

Rundvet uitsmelten
Rundvet smelt door het langzaam te verhitten op laag vuur. Snijd het vet eerst in kleine blokjes om het smeltproces te versnellen. Het vet wordt gesmolten in een pan, waarbij een pannetje met een dikke bodem en sudderplaatje wordt aangeraden, of in een slowcooker voor een langer en langzamer proces. 

Stappen om rundvet te smelten
• Vet voorbereiden: Snijd het rundvet in kleine stukjes.
• Verwarmen: Verwarm het vet langzaam op laag tot middelhoog vuur, bij voorkeur in een pan met een dikke bodem.
• Roeren: Roer af en toe door het vet zodat het gelijkmatig smelt.
• Tijd: Het proces kan enige tijd duren. Gebruik eventueel een slowcooker voor een langzamer resultaat (6 tot 8 uur).
• Resultaat: Zodra het vet vloeibaar en doorzichtig is, is het gesmolten. Kleine, harde stukjes (kaantjes) kunnen achterblijven en worden eruit gezeefd. 

Tips
• Gebruik een zachte warmtebron: Een te hoge temperatuur kan het vet verbranden. Een sudderplaatje of de allerlaagste stand van het gas kan helpen.
• Zeef het vet: Zeef het gesmolten vet door een fijne zeef of kaasdoek om de kaantjes te verwijderen.
• Frituren: Rundvet heeft een hoog verbrandingspunt (215 °C) en is daardoor ideaal om in te frituren, wat zorgt voor knapperige frietjes en een rijke smaak.
• Bewaren: Afgekoeld rundvet kan goed bewaard worden in een afgesloten pot. Het heeft een lange houdbaarheid, ook buiten de koelkast.

 


 

Plaats een reactie bij dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 

Contactgegevens

Vriezekoop Noord 4c
  2451 CS   Leimuiden   
 
ecivresnedel.[antispam].@herenboerenleimuiden.nl
http://www.herenboerenleimuiden.nl